мѧтежьныи

мѧтежьныи
МѦТЕЖЬНЫИ (12*) пр.
1.Тревожный, мятущийся, неспокойный:

мѧтежни сѹть, и скорби полни. ПНЧ 1296, 57 об.; ѹвѣдѣх бо такавыи [так!] || чл҃вкы стварѧеть мч҃тль. и сеи мѧтежныи миръ прелага˫а и(х) ѿсюду и ѿѡвɤду. сѣмо и ѡвамо. (ταραχώδης) Там же, 57в–г; сп(с)исѧ ѿ рода стр(о)птиваго. въстани поиди ˫ако нѣ(с) тобѣ в немь покоища. ибо многоначаль˫а еже в ва(с) сущи(х) б҃ъ. бесчинно и мѧтежно. и весма быть˫а не имыи. намъ же не тако есть. н(и) мнози бози ни г(с)дь˫а. (στασιῶδες) ЖВИ XIV–ХV, 43в.

2. Вызывающий мятеж, смуту, раздоры:

Оукланѧи сѧ часто народьнааго мѧтежа. да не мѧтеженъ ти бывъ ѹмъ нечистѹ мл҃твѹ къ б҃оу въспѹстить Изб 1076, 254; то же ПрЮр XIV, 149–150; и нынѣ не престаеть лукаваго мѧтежьна˫а злоба. КР 1284, 348г; къ мѧтежному бесовьскому възношению. и изволению не прекланѧющимъ(с) Там же, 352а; и прелагають нашь ѹмъ на радость. таково бо ст҃ыхъ ан҃глъ ˫авльнеѥ. злыхъ же нашествиѥ и ˫авленье мѧтежьно есть ПНЧ XIV, 125в; и то все дь˫аволе дѣло ѥсть. и се всепагубно и мѧтежно въ братьи. (ταρακτικόν) ФСт XIV, 65б; николиже да не будеть ра||спрѧ ни слова мѧтежнѧ. (λογομαχίαι) Там же, 80б–в; растлѣва˫а то роптаниемъ. ли величаньемъ. тщеславиемъ. мѧтежнымъ прекословьемъ не мдр(с)тью. ни разумомъ. ни по чл҃вку истины не имуща (διὰ ταραχῆς) Там же, 157б.

3. Бурный, стремительный:

ре(ч) же г(с)ь къ моисѣѥви... величаваго же [египетского фараона] съ оружиѥмъ послѣдь женуша погубихъ напрасно бурею мѧ(т)жною. Пал 1406, 133а.

Ср. немѧтежьныи.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Полезное


Смотреть что такое "мѧтежьныи" в других словарях:

  • немѧтежьныи — (6*) пр. 1.Не склонный к мятежам, смуте: ѿступленье помыслиша и раздра||нье великому. и немѧтежному тѣлу цр҃кве (ἀστασιοστου) ГБ XIV, 155б–в. 2. Невозмутимый, спокойный: препровожаемъ д҃нь на д҃нь. недѣлю ѿ не(д)ли. м(с)ць ѿ м(с)ца. лѣ(т) ѿ лѣта …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • безмѧтежьныи — (12) пр. Безмятежный, невозмутимый, спокойный: ˫Аκο ничьто же имать съмьрть бѣдьно. нъ скорѣѥ къ тихомоу пристанищоу прѣпоущаѥть. и безмѩтежьнѣи ѡнои жизни СбТр ХII/ХIII, 159 об.; подаи же намъ д҃ши и тѣлоу покои и сънъ безъмѩтеженъ. ѡ(т) всѩкого …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • вьсемѧтежьныи — (1*) пр. Тревожный, неспокойный. Вьсемѩтежьноѥ средн. в роли с.: не поста ради но по величанью. и по възвышенью. ѿбѣгати сихъ. и поне же вѣдѣти намъ нашю || немощь. и всемѩтежьноѥ. и пакостьноѥ. и смѹщень˫а и разрѹшень˫а бѣгати. ПНЧ XIV, 199в–г …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • мъногомѧтежьныи — (7*) пр. Мятежный, бурный, неспокойный: Отъ нѥгоже ѥсть вьсѧкомѹ хрьсти˫анѹ пощени˫а изволити житиѥ. к многомѧтежьнѹ бѹрю житиискыихъ вещии. отъложьше. въ манастырь вънити (πоλυτοραχоν) КЕ XII, 56а; то же КР 1284, 153а; ПНЧ XIV, 18г; и егда… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • безмѧтежьно — (7) нар. к безмѩтежьныи: да къ б҃оу причетаѥмъсѩ безмѩтежно. (ἀταράχως) ПНЧ 1296, 122; гл҃а емоу старець... безмѩтежьно моли б҃а (ἀταράχως) ПНЧ XIV, 32в; гл҃ю же безмолвьно и безмѩтежно. и пѣти и молитисѩ. (ἀταράχως) ФСт XIV, 134г …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»